Concert Russisch Licht 17 maart 2022

geplaatst in: Nieuws | 0

Met het concert ‘Russisch licht’ brengt Kamerkoor Delft Blue op 17 maart a.s. een sfeervolle ode aan de Russische romantische muziek. Daarbij zingt ons koor bekende en geliefde composities uit de 19e en 20e eeuw.

 

Programma

Russische koormuziek kwam aan het eind van de 19e eeuw tot grote bloei. Componisten schreven grote werken voor koor, geïnspireerd op de Russisch-orthodoxe kerkmuziek. Ook is de invloed van West-Europese componisten -zoals Mozart- duidelijk hoorbaar. Voorbeelden zijn het Cherubijnenlied van Tsjaikovski en delen uit de Vespers van Rachmaninov. De invloed van Tsjaikovski en Rachmaninov is weer herkenbaar in de Drie geestelijke gezangen van Alfred Schnittke, een 20ste-eeuwse componist uit Wit-Rusland.

Naast religieuze muziek zijn bij ons concert onder andere een opzwepend krijgslied van Prokovjev en een melancholiek volkslied over een slapende gouden wolk (Tsjaikovski) te horen. Het bekende ‘Carol of the bells’ wordt uitgevoerd in de originele Oekraïense versie, ‘Shschedryk’ van Leontovitsj, een nieuwjaarswens.

 

Piano intermezzo’s

De intermezzo’s worden verzorgd door de Moldavische pianiste Laura Balicov en Gulmira Issabekova uit Kazachstan, beiden afgestudeerd aan het Haagse conservatorium. Zij spelen onder andere composities voor vier handen van Rachmaninov.

 

Delfts koor

Kamerkoor Delft Blue is een bekend gezelschap in de Delftse muziekwereld. Het koor, onder leiding van dirigent Peter van der Leeuw, verrast het publiek al dertig jaar met bijzondere klassieke concerten. Delft Blue is mede-initiatiefnemer van het Pärtpetuum, een cultureel evenement van 20-22 mei 2022 rond het leven en werk van de componist Arvo Pärt.

 

Coronaregels

Delft Blue neemt de actuele coronaregels in acht. Bij binnenkomst doen wij een gezondheidscheck en controleren de qr-code.

 

Russisch Licht in het kort:

Datum: donderdag 17 maart 2022

Aanvang: 20:15 uur

Toegang: € 7,50 / tot en met 17 jaar gratis

 

Locatie: Lutherse Kerk, Noordeinde 4, Delft.