Passieconcert Delft 5 april | Via Crucis – Liszt | Oude Kerk

| 0

Evenementgegevens


Delft viert restauratie monumentale kruiswegstaties met passieconcert Liszt 

Kamerkoor Delft Blue voert op vrijdag 5 april 2019 de Via Crucis uit van Franz Liszt uit in de Oude Kerk in Delft. Pianist en Lisztkenner Christo Lelie speelt de pianopartijen, bariton Michael Wilmering neemt de vocale solo’s voor zijn rekening. De compositie wordt uitgevoerd ter gelegenheid van de voltooiing van acht monumentale, gerestaureerde kruiswegstaties van de Delftse kunstenaar Herman Veldhuis (1878-1954). Luisteraars kunnen na het concert een expositie met de werken bezoeken in de Oude Kerk.

De uitvoering van de Via Crucis is een bijzondere samenwerking tussen de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft, de Oude & Nieuwe Kerk en Kamerkoor Delft Blue. Uitvoering van passiemuziek in de paastijd door een plaatselijk koor is een Delftse traditie. Voort het eerst is gekozen voor een werk van de Hongaarse componist Franz Liszt.

Kunstwerken

De kruiswegstaties komen uit de voormalige Hippolytuskerk. De Jugendstilwerken, die op papier zijn geschilderd, hebben een formaat van 3 bij 4 meter. Bij de sloop van de Hyppolytuskerk in 1973 zijn acht van de in totaal veertien staties door een bezorgde Delftenaar gered. Na fondsenwerving kon in 2017 de restauratie beginnen. De gerestaureerde werken zijn vanaf 5 april tot en met 31 oktober te bezichtigen samen met de veertien ontwerpschetsen en nieuwe staties in keramiek die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt.

Via Crucis

De kruiswegstaties verbeelden de lijdensweg van Jezus. Liszt componeerde muziek bij elke statie, afwisselend voor koor en solist met pianobegeleiding en voor piano alleen. De Via Crucis klinkt anders dan zijn eerdere werken: door sobere, indringende tonen realiseert Liszt een grote zeggingskracht en verstilling. Dit is kenmerkend voor zijn latere levensjaren waarin de componist zich sterk met theologie bezighoudt. In de Via Crucis komt traditionele kerkmuziek terug zoals het Gregoriaanse Vexilla Regis en Stabat Mater en ´O Haupt voll Blut und Wunden´ uit de Mattheus Passion. In het werk zoekt Liszt daarnaast de grenzen op van gangbare harmonieën en toonsoorten.

Delft Blue

Kamerkoor Delft Blue zingt naast de Via Crucis composities van Anton Bruckner en Johannes Brahms. De muzikale leiding van het programma is in handen van dirigent Peter van der Leeuw. Kamerkoor Delft Blue is een gezelschap met 22 enthousiaste, geoefende amateurzangers. Met zingen op hoog niveau en spannende programma’s wil Delft Blue haar publiek verrassen. Variërend van intieme acappella-concerten in kleine kerkjes tot spectaculaire uitvoeringen met orkest in grote zalen of een opera op het station.

Via Crucis, vrijdag 5 april 2019, 20.15 – 21.15 uur

Oude Kerk te Delft, Heilige Geestkerkhof 25. 

Werk van Frans Liszt, Anton Bruckner en Johannes Brahms

Kaarten: €17; met Delftpas, CJP en tot 18 jaar €10, voorverkoop €15

Reserveren en voorverkoop in de winkel van de Oude Kerk. De voorverkoop op de website is nu gesloten.