Met het concert met de titel ‘Russisch licht’ wilde Kamerkoor Delft Blue op 17 maart a.s. een ode brengen aan de Russische en Oekraïense romantische muziek, met bekende en geliefde composities uit de 19e en 20e eeuw. In het licht van de oorlog in Oekraïne hebben we besloten deze titel weg te laten, het concert wel doorgang te laten vinden, en er een benefietconcert van te maken voor de slachtoffers in Oekraïne. De recette is bestemd voor giro 555. Extra lading krijgt nu onverwacht het lied Shchedryk (Carol of the Bells) van Leontovitsj. Dit is een Oekraïense nieuwjaarswens met als tekst: Laat de bellen rinkelen, klinken luid en lang, helend en blijvend.

Programma

Het programma is geïnspireerd op de Oosters-orthodoxe kerkmuziek. Ook is de invloed van West-Europese componisten -zoals Mozart- duidelijk hoorbaar. Voorbeelden zijn het Cherubijnenlied van Tsjaikovski en delen uit de Vespers van Rachmaninov. De invloed van Tsjaikovski en Rachmaninov is weer herkenbaar in de Drie geestelijke gezangen van Alfred Schnittke, een 20ste-eeuwse componist uit Wit-Rusland. Nog een voorbeeld van Oosters-orthodoxe muziek is Ige Heroumivy van de Oekraïense componist Bortnjanski (1751-1825). Naast religieuze muziek is bij ons concert ook een melancholiek volkslied over een slapende gouden wolk (Tsjaikovski) te horen.

Piano intermezzo’s

De intermezzo’s worden verzorgd door de Moldavische pianiste Laura Balicov en Gulmira Issabekova uit Kazachstan, beiden afgestudeerd aan het Haagse conservatorium. Zij spelen onder andere composities voor vier handen van Rachmaninov.

Benefietconcert in het kort

Datum: donderdag 17 maart 2022

Aanvang: 20:15 uur

Toegang: € 7,50 / tot en met 18 jaar gratis

De recette gaat volledig naar giro 555; het is ter plekke mogelijk een extra bijdrage te geven

Locatie: Lutherse Kerk, Noordeinde 4, Delft.